Онлайн учене: Госпожо, вижте ми котето

Куриози
18:35 - 29 Октомври 2021
5685
Онлайн учене: Госпожо, вижте ми котето

Учители в социалните мрежи разказват за първите дистанционни майтапи с питомците им, особено при по-малките деца. "Госпожо, вижте ми стаята", "Госпожо, вижте ми новата топка!", „Вижте ми котето”, "А на мен - кучето!", "Госпожо, ядох баничка за закуска", "Госпожо, как да си сменя фона", "Госпожо, той не си е включил камерата" - такива хаотични въпроси валят в онлайн часовете на най-малките от 1 до 4 клас.

За тях, както свидетелстват масово учителите, дистанционното обучение е най-неефективно заради все още неизградените навици за учене и липса на концентрация.

Всички анализи обаче сочат, че и за останалите то води до дефицити. Като се добавят честите прекъсвания на интернет връзката, обстановката за доста семейства вчера бе доста напрегната.

Някои родители бяха взели децата си на работа, където им помагаха за електронното обучение в движение, други ги бяха оставили сами вкъщи да се оправят както могат. "При първокласниците задължително единият родител трябва да е постоянно ангажиран.

Школо.бг често прекъсваше", посочи баща. "На моя първокласник му се наложи днес да влезе през три различни платформи в час, т.е. на мен, защото детето не може да го направи само", оплаква се отчаяна майка.

Директорът на 107-о Данко Калапиш заяви, че има шестима назначени нови учители, които миналата година са нямали профили в платформата, която училището използва, и не са имали часове онлайн. Докато опитал да ги регистрира, платформата забила и на практика сутринта учебният ден не могъл да започне дистанционно поне за тях.

В рамките на по-шеговитите ситуации пък наблюдатели разказват, че ученик в трамвая вдигнал телефон по време на онлайн час и заявил "Господине, в трамвая съм, може ли по-късно?"