ООН: 110 милиона души по света са принудително разселени

Конфликтите в Украйна и Судан са подтикнали милиони хора да напуснат домовете си

Свят
15:27 - 14 Юни 2023
1168
ООН: 110 милиона души по света са принудително разселени

Броят на принудително разселените хора по света е нараснал до рекордните 110 милиона души. Това заяви ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди, цитиран от "Ройтерс".

Конфликтите в Украйна и Судан са подтикнали милиони хора да напуснат домовете си.

Увеличението с близо 19 милиона души до общо 108,4 милиона към края на миналата година е най-големият годишен скок в историята, става ясно от доклад на ВКБООН. Оттогава този брой е нараснал до 110 милиона, най-вече поради продължаващия осем седмици конфликт в Судан.

Да съобщим това, е доста тежко обвинение за състоянието на нашия свят, отбеляза върховният комисар на ООН за бежанците.

"Все по-трудно е дори да си представим решенията за тези движения, дори да бъдат поставени на масата. Намираме се в много поляризиран свят, където международното напрежение се отразява дори при хуманитарни въпроси", посочи той.

Докладът на ООН показва, че за двете десетилетия преди конфликта в Сирия през 2011 г. в световен мащаб са поддържани сравнително стабилни нива от 40 милиона бежанци и вътрешно разселени хора. Оттогава насам обаче техният брой расте всяка година и понастоящем се е увеличил над два пъти. Повече от един на всеки 74 души в момента е разселен.

Гранди обвини "обичайния набор от причини" - конфликтите, преследването, дискриминацията, насилието и изменението на климата. Около половината от общия брой бежанци и нуждаещи се от международна закрила идват само от три държави: Сирия, Украйна и Афганистан.

Гранди изрази загриженост относно по-строгите правила за приемане на бежанци и връщането им, но не посочи конкретни държави.

"Виждаме все по-голямо нежелание от страна на държавите да се придържат напълно към принципите на Конвенцията за бежанците от 1951 г., дори от тези, които са я подписали", отбеляза той.

Въпреки това Гранди изрази оптимизъм относно развоя по някои въпроси, а именно споразумението, постигнато миналата седмица от министрите на ЕС за споделяне на отговорността за мигрантите и бежанците.

"Има въпроси, които будят известно безпокойство. Като цяло обаче смятам, че това е положителна стъпка. Толкова сме щастливи, че европейците се споразумяха за нещо", коментира той.

Гранди похвали и усилията на Кения, която по негови думи търси нови решения за половин милион бежанци, които приема - много от които бягащи от бедността и сушата в Африканския рог.