ООН: 5 милиона души са напуснали Украйна

По данни на УНИЦЕФ това е най-голямата евакуация на деца след Втората световна война

ЕС
14:13 - 15 Април 2022
1785
ООН: 5 милиона души са напуснали Украйна

4 736 471 души са напуснали Украйна за 50-те дни на войната. Това съобщава агенцията на ООН за бежанците. През изминалото денонощие страната са напуснали около 80 хиляди души. Тази статистика се основава на данни от различни източници, главно гранични пунктове.

Според ООН 90% от украинските бежанци са жени и деца, тъй като на мъжете във военна възраст е забранено да напускат страната. В края на март организацията съобщи, че за месец от войната 4,3 милиона от приблизително 7,5 милиона украински деца са били принудени да напуснат домовете си. Това е повече от половината от детското население на Украйна.

По данни на УНИЦЕФ това е най-голямата евакуация на деца след Втората световна война. 1,8 милиона от тях са получили убежище в съседни страни, повече от 2,5 милиона са били преместени във вътрешността на Украйна.

500 хиляди души от общия брой на бежанците са били насилствено отведени в Русия. Депутатът от Върховната Рада Дмитрий Любинец казва пред изданието The Insider, че те нямат право да пътуват до територията на Украйна. На хората не им остава друг избор, освен да получат документи от Русия или от ДНР и ЛНР

„От гледна точка на международното право те са заложници на ситуацията и роби на труда“, казва Любинец.