ООН: 5 млрд . души остават без вода

Нещо за четене
16:15 - 07 Октомври 2021
3623
ООН: 5 млрд. души остават без вода

Световната метеорологична организация (СМО) към ООН прогнозира най-тежката водна криза в света. Според експерти до 2050 г. 5 милиарда души ще изпитат недостиг на питейна вода. Това се съобщава в доклад, публикуван на уебсайта на СМО.

Според експерти човечеството е застрашено не само от суша, но и от увеличаване на валежите в други региони на Земята. Например, миналогодишните наводнения в Япония, Индонезия, Китай, Непал, Индия доведоха до смъртта на няколкостотин души. А през 2021 г. природните бедствия отнеха стотици животи в Европа. Според метеоролозите през целия период на наводненията са намерили смъртта около 300 хиляди души, а 700 хиляди души са загинали от суша и последващ глад.

Експертите все още са уверени, че ако се отделят повече ресурси за управление на водоизточниците, броят на жертвите в бъдеще може да бъде намален. По-развитите страни трябва да подкрепят развиващите се страни при създаването на система за предупреждение за предстоящи бедствия.

Според учените в момента 107 държави вече изпитват проблеми с водната сигурност и най-вероятно те няма да могат да ги решат през следващото десетилетие. Шефът на СМО Петтери Таалас обърна внимание на лошото състояние на нещата с водната сигурност в Централна Азия, Африка и островните държави.

По-рано изследователи от НАСА съобщиха, че този век може да увеличи приливите и отливите, причинени от нарастващото влияние на Луната. Например през 2020 г. САЩ преживяха близо 600 приливни наводнения и този брой може да се увеличи три пъти през следващото десетилетие.