ООН: Броят на бежанците по света е най-високият от ВСВ насам

Русия
12:06 - 16 Юни 2022
1847
ООН: Броят на бежанците по света е най-високият от ВСВ насам

100 милиона души по света са били принудени да напуснат домовете си. Това сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Това е най-високият регистриран брой на разселени лица от Втората световна война насам.

В доклад на агенцията, публикуван днес, се посочва, че разселването на цивилни от Украйна е най-голямата и най-бързо растящата бежанска криза от създаването на ВКБООН през 1951 г.

Руската инвазия в Украйна обаче е само една от многобройните извънредни ситуации, случили се по едно и също време, наред с тази в Афганистан, довели до прехвърлянето на "драматичната граница" от 100 милиона души.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че през последното десетилетие броят на бежанците се покачва ежегодно. Той предупреди, че тази тенденция ще продължи, ако международната общност не предприеме действия за разрешаване на конфликтите и не намери трайни решения.

Въпреки че докладът разглежда развитието през 2021 г., той включва и актуалния брой на бежанците, за да подчертае опустошителните последици от войната в Украйна.

По данни на агенцията 89,3 милиона души са били разселени поради война, насилие, преследване и нарушения на човешките права към края на миналата година. Това е с 8% повече спрямо 2020 г.

Броят на тези лица продължава да се увеличава през годините, като в края на 2021 г. броят на хората, избягали от домовете си, се е увеличил повече от двойно спрямо десетилетие по-рано.