ООН даде на Молдова 21 автомобила за бежанците от Украйна

Според официалната статистика в страната са влезли над 410 хиляди украински бежанци

Украйна
11:53 - 13 Април 2022
2040
ООН даде на Молдова 21 автомобила за бежанците от Украйна

Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) предаде вчера 21 автомобила на Министерството на вътрешните работи в подкрепа на регулирането на институцията за бежанския поток от Украйна, съобщава Молдпрес.

Превозните средства на стойност над половин милион долара ще бъдат използвани от Гранична полиция за повишаване на тяхната мобилност и възможности за наблюдение.

„В условията на войната в Украйна, по-доброто оборудване на модерните подразделения на Министерството на вътрешните работи повишава както националната, така и регионалната сигурност, допринасяйки за укрепването на разширения пояс за сигурност в региона.

Благодарение на подкрепата на посолството на САЩ в Молдова и Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, около 1000 км от държавната граница по суша ще станат по-безопасни за гражданите. Благодарим на партньорите ни от ВКБООН за това дарение, което е предназначено специално за нуждите на Главен инспекторат на Гранична полиция“, каза министърът на вътрешните работи Ана Ревенко.

Според официалната статистика от началото на войната в Украйна досега на територията на Молдова са влезли над 410 хиляди бежанци от Украйна. Повечето от тях са се преместили в други европейски страни, а около 96 000 души все още са в страната.