ООН: Газа е в разгара на епична хуманитарна катастрофа

Актуални новини
19:34 - 29 Ноември 2023
2133
ООН: Газа е в разгара на епична хуманитарна катастрофа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че ивицата Газа се намира в разгара на "епична хуманитарна катастрофа", и призова света да не отвръща поглед от случващото се там, предаде Ройтерс.

"Провеждат се интензивни преговори за удължаване на примирието - което ние силно приветстваме - но смятаме, че се нуждаем от истинско хуманитарно прекратяване на огъня", заяви той на заседание на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от китайския външен министър Ван И, чиято страна този месец е ротационен председател на 15-членния орган на световната организация.

И днес продължават преговорите между Израел и "Хамас" за удължаване на примирието в Газа.

Гутериш информира Съвета за сигурност за изпълнението на приетата по-рано този месец резолюция, която призовава за хуманитарна пауза в боевете, за да се осигури достъп на помощи и освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас".

По време на примирието ООН увеличи доставките на хуманитарна помощ за Газа - крайбрежен анклав с население от 2,3 милиона души, но Гутериш заяви, че нивото на помощта "остава напълно недостатъчно, за да отговори на огромните нужди".

"Народът на Газа се намира в епична хуманитарна катастрофа пред очите на целия свят. Не трябва да отвръщаме поглед", призова Гутериш.

Министрите на външните работи на няколко арабски държави ще говорят пред съвета днес.

Постоянният представител на Израел при ООН Гилад Ердан обвини арабските министри, че подкрепят "терористична организация, която има за цел да унищожи Израел".

"Примирието трябва да стане прекратяване на огъня, постоянно прекратяване на огъня. Не може да се позволи възобновяване на кланетата", заяви палестинският външен министър Рияд ал Малики пред Съвета за сигурност.

"Нашият народ е изправен пред екзистенциална заплаха. Не се заблуждавайте по този въпрос. При всички приказки за унищожаването на Израел, Палестина е тази, която е изправена пред план за унищожаването ѝ, реализиран пред очите на всички", каза той.