ООН и САЩ обсъдиха световните хуманитарни нужди

САЩ
16:56 - 26 Октомври 2022
1488
ООН и САЩ обсъдиха световните хуманитарни нужди

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ Мартин Грифитс, като по време на разговорите бяха обсъдени световните хуманитарни нужди и споразумението за зърното от Истанбул.

На срещата в Държавния департамент бяха разгледани "рекордно високите глобални хуманитарни нужди, породени от различни проблеми, включително конфликти, климатични промени и пандемии", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

"Секретарят отбеляза спешните хуманитарни нужди в Украйна, произтичащи от незаконната война на Русия, включително необходимостта от подновяване на Черноморската инициатива за зърно", каза Прайс, визирайки сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция за извозване на зърно от украинските пристанища.

На 22 юли в Истанбул Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.

В момента страните преговарят за евентуално удължаване и разширяване след крайния срок 19 ноември, за да се включи износът на руско зърно и торове.

Двамата събеседници обсъдиха и кризите в Афганистан и Етиопия, както и жизненоважната необходимост да се предотврати смъртоносният глад в Сомалия.

"Секретарят Блинкен изтъкна водещата роля на САЩ и ангажимента им за предоставяне на хуманитарна помощ в световен мащаб", заяви Прайс.