ООН: Има риск от недостиг на храни на световния пазар

Общество
13:06 - 01 Април 2020
2381
ООН: Има риск от недостиг на храни на световния пазар

Има риск от недостиг на храни на световния пазар заради нарушенията, свързани с COVID-19 в световната търговия и веригите за снабдяване с хранителни продукти. Предупреждението е отправено от две агенции на ООН и Световната търговска организация (СТО), предаде Франс прес.

Несигурността, свързвана с наличните обеми на хранителни продукт, може да предизвика вълна на ограничения в износа им и да доведе по този начин до недостиг на световния пазар. Това заявяват в общо комюнике китаецът Цю Дуню, който ръководи Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО), етиопецът Тедрос Адхеном Гебрейсус, който е генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) и бразилецът Роберту Азеведу, генерален директор на Световната търговска организация (СТО), предава БТА. 

Според трите организации, чиято грижа е здравето, изхранването и търговията в света, важно е да се гарантират търговските обмени и то най-вече, за да се избегне недостиг на хранителни стоки. Това се посочва в текста на общото им комюнике, получено в Париж.

Трите организации са обезпокоени от забавянето на движението на работници от хранително-вкусовата промишленост, което блокира дейността на много западни земеделски производители. Тревога будят и забавянията по границите на товарни преводи, които транспортират стоки.

ФАО, СЗО и СТО подчертават необходимостта от защита на заетите в производството на хранителни продукти и в преработвателната промишленост, както и в търговията, за да се минимизира разпространението на вируса в сектора и да се запазят веригите за снабдяване с хранителни продукти.