ООН: Има риск Западният бряг „да излезе извън контрол“

Свят
15:22 - 23 Юни 2023
1946
ООН: Има риск Западният бряг „да излезе извън контрол“

Ситуацията в окупираният от Израел Западен бряг се влошава все повече, съобщи Организацията на обединените нации за правата на човека в петък. Организацията призова Израел да промени политиките си и да се съобрази с международното право.

Насилието нараства, като израелската армия извършва редовни проверки през последната година, които водят до ежедневни сблъсъци с палестински бойци. Израелските заселници също участват в конфликтите.

Говорителят на ООН в Женева, Фолкер Тюрк, предупреди, че насилието през тази седмица на Западния бряг рискува да излезе извън контрол поради остра политическа реторика и ескалация в използването на модерни военни оръжия от страна на Израел. Той спомена въздушните удари с бойни хеликоптери срещу бежанския лагер в Дженин в понеделник, наричайки ги "голяма ескалация в използването на оръжие, свързана с военни действия, а не със ситуация на правоприлагане".

Хеликоптерите бяха изпратени, докато войските водеха продължителна стрелба, при която бяха убити седем палестинци, сред тях двама непълнолетни.

Тюрк заяви, че Израел трябва незабавно да преразгледа политиките и действията си на Западния бряг в съответствие с международните стандарти за правата на човека, включително защитата и зачитането на правото на живот.

Израелското посолство в Женева заяви, че Израел осъзнава своите отговорности по международното право и действа в съответствие със своите международни задължения по всяко време.

Израел превзе Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа през Близкоизточната война през 1967 година. Палестинците търсят тези територии за бъдещата си държава. Около 700 000 израелци в момента живеят в селища на Западния бряг и Източен Йерусалим. Голяма част от международната общност смята тези селища за незаконни или пречка за мира.