ООН: Иран да спре екзекуциите на протестиращи

Свят
14:29 - 05 Юли 2023
1271
ООН: Иран да спре екзекуциите на протестиращи

Мисията на ООН за установяване на факти в Иран призова иранските власти да прекратят екзекуциите на хора, осъдени на смърт заради участието си в антиправителствени протести, които разтърсиха страната миналата година. Това изявление беше направено в сряда от председателя на мисията, Сара Хусейн, пред Съвета по правата на човека в Женева.

Смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември миналата година, докато беше в ареста на моралната полиция на страната, отприщи вълна от масови протести в цял Иран, отбелязвайки най-голямото предизвикателство за неговите духовни лидери от десетилетия.

Оттогава няколко души бяха обесени за участие в протестите, а лидерите на Иран обвиниха западните си врагове за подстрекаването им.

"Призоваваме иранските власти да спрат екзекуциите на лица, осъдени и осъдени на смърт във връзка с протестите, и повтаряме исканията си да ни предоставят съдебните досиета, доказателствата и присъдите по отношение на всяко от тези лица", Сара Хусейн, председателят на мисията за установяване на факти в Иран, каза пред Съвета по правата на човека в Женева.

Мисията също призова за "освобождаване на всички задържани за упражняване на законното им право на мирни събрания и за докладване на протестите".

Казем Гариб Абади, генералният секретар на Висшия съвет за правата на човека на Иран, обаче коментира, че създаването на мисията през миналата година е политически мотивиран ход и е неприемлив.

През май тази година Иран екзекутира трима мъже, които, според иранските власти, са били включени в смъртта на трима членове на силите за сигурност по време на протестите. Международната общност продължава да следи внимателно развитието на събитията в Иран, като настоява за спазване на правата на човека и прекратяване на насилието.