ООН иска да събере 1 милиард долара за Етиопия

Свят
13:09 - 17 Април 2024
1091
ООН иска да събере 1 милиард долара за Етиопия

ООН съобщи днес, че иска да събере 1 милиард долара за увеличаване на хуманитарната помощ за Етиопия, която е засегната от конфликти, суша и наводнения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кампанията за набиране на средства, организирана от ООН заедно с правителствата на Етиопия и Обединеното кралство, се проведе в сградата на ООН в Женева. Тя имаше за цел да увеличи животоспасяващата помощ за 15,5 милиона души и помощта под формата на храна за 10,4 милиона души.

"Извънредната ситуация се влошава в резултат на суша и наводнения, както и на конфликти", заяви Службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси (OCHА). "Климатичният феномен "Ел Ниньо" обостри проблема със сушата в северните планински райони и милиони хора живеят с по-малко вода, по-сухи пасища и по-малки реколти", добави службата.

OCHА заяви, че конфликтите и климатичните сътресения са довели до това, че през тази година повече от 21 милиона души в Етиопия се нуждаят от хуманитарна помощ и се очаква 10,8 милиона души да са в критична продоволствена несигурност между юли и септември.

Обединеното кралство заяви, че ще обещае 100 милиона британски паунда за увеличаване на помощта за Етиопия.

Андрю Мичъл, заместник-министър на външните работи на Великобритания и държавен министър на развитието и Африка, заяви, че се надява обещанието да насърчи и други държави да се включат, включително от района на Персийския залив.