ООН иска край на войните, за да борим вируса

Общество
18:48 - 01 Юли 2020
2855
ООН иска край на войните, за да борим вируса

Не е виц, за съжаление - Съветът за сигурност на ООН след повече от три месеца тежки преговори единодушно прие резолюция с искане да спрат конфликтите по света, за да се улесни борбата срещу пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Резолюцията беше изготвена от Франция и Тунис и бе приета с писмено гласуване.

Резолюцията цели да подкрепи призива от 23 март на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за световно прекратяване на огъня. В нея се иска "незабавно и общо прекратяване на бойните действия" във всички конфликти, които се следят от Съвета за сигурност, с изключение на сраженията с джихадистки групировки. Призовава се за "хуманитарна пауза от най-малко 90 поредни дни" за улесняване на достъпа на международната помощ до нуждаещите се.

За разлика от предишни версии, приетият текст не споменава изрично Световната здрава организация след енергично противопоставяне на САЩ. Припомня се единствено, че на 2 април Общото събрание на ООН е приело резолюция за необходимостта от световна солидарност за преодоляване на пандемията, в която се приканват 193-те членки на ООН "да окажат цялото необходимо сътрудничество и помощ на Световната здравна организация".