ООН иска вдигане на санкциите срещу Северна Корея

Правителството на КНДР да "ускори вдигането на санкциите спрямо хуманитарните организации"

Свят
17:26 - 09 Юни 2020
1666
ООН иска вдигане на санкциите срещу Северна Корея

Специалният докладчик на ООН по въпроса за човешките права в Корейската народнодемократична република (КНДР) Томас Охея Кинтана настоя Съветът за сигурност да вдигне санкциите срещу страната предвид пандемията от коронавирус, за да се избегне гладът, съобщава "Спутник".

В контекст, когато пандемията води до катастрофални последици за икономиката на Северна Корея, настоявам Съветът за сигурност на ООН да преразгледа санкциите в светлината на тяхното въздействие върху живота на хората и способността на правителството да се справи с епидемията, заяви той.

Кинтана призова и правителството на КНДР да "ускори вдигането на санкциите спрямо хуманитарните организации".

По негови думи взетите мерки от страна на Северна Корея и съседните на нея страни за спиране на разпространението на коронавируса, в частност затварянето на границата с Китай на 21 януари, са довели до остър недостиг на хранителни стоки за севернокорейските граждани, драстичен ръст на цените, включително на медицинските услуги, както и увеличение на броя на децата без дом.

Кинтана изрази и притесненията си относно ситуацията в затворите и наказателните лагери в КНДР, където недохранването е било честа практика дори преди началото на пандемията.

Той подчерта, че Северна Корея трябва да разреши независим мониторинг на ситуацията във въпросните институции и незабавно да освободи уязвимите хора със здравословни проблеми.