ООН: Изправени сме пред образователна катастрофа

Актуални новини
13:11 - 04 Август 2020
1865
ООН: Изправени сме пред образователна катастрофа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че светът се е изправил пред „образователна катастрофа“ заради затворените от пандемията образователни институции, предаде Ройтерс. По думите му връщането на учениците безопасно в класните стаи трябва да стане главен приоритет на властите по света. 

Гутериш изтъкна, че към средата на юли училищата в около 160 държави са били затворени,

което е засегнало около 1 милиард ученици, а поне 40 милиона не са в състояние на посещават предучилищни занимания.

Отделно над 250 милиона са вече трайно извън системата поради пандемията, като не повече от четвърт от учащите в развиващите се страни излизат от училищата с базови умения, каза той във видео обръщение.

„Изправени сме пред генерационна канастрофа, която може да прахоса огромен човешки потенциал, да върне назад десетилетия прогрес и да задълбочи неравенствата по света“, каза Гутериш, давайки старт на кампанията на ООН „Да спасим бъдещето си“.

„Когато успеем на поставим под контрол заразата с Ковид-19, трябва по най-бързия и безопасен начин да върнем децата в училище.“

Препоръката на ООН за възстановяване на образователните системи в глобален план идва в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява училищата да отворят врати, докато учители и родители в страната са на обратното мнение поради нестихващото разпространение на заразата.