ООН: Израелските селища се разширяват рекордно

Свят
14:05 - 08 Март 2024
1532
ООН: Израелските селища се разширяват рекордно

Израелските селища в окупираните палестински територии са се разширили рекордно и рискуват да премахнат всякаква възможност за палестинска държава, каза в петък ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от "Ройтерс".

Тюрк каза, че разрастването на израелските селища се равнява на прехвърляне от Израел на собственото му население, което той повтори, че е военно престъпление.

Американската администрация на Байдън заяви миналия месец, че селищата са "несъвместими" с международното право, след като Израел обяви нови жилищни планове в окупирания Западен бряг.

"Насилието на заселниците и нарушенията, свързани със заселването, достигнаха шокиращи нови нива и рискуват да премахнат всяка практическа възможност за създаване на жизнеспособна палестинска държава", каза Тюрк в изявление, придружаващо доклада, който ще бъде представен на Съвета по правата на човека в Женева в края на март.

Няма коментар от израелската дипломатическа мисия в Женева относно доклада.

Докладът от 16 страници, базиран на собствения мониторинг на ООН, както и на други източници, документира 24 300 нови израелски жилищни единици в окупирания Западен бряг за период от една година до края на октомври 2023 г., което според него е най-високото в историята от началото на наблюдението през 2017 г.

Освен това се казва, че е имало драматично увеличаване на интензивността, остротата и редовността както на насилието, както от страна на израелските заселници, така и на държавното насилие срещу палестинците в окупирания Западен бряг, особено след смъртоносните атаки на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Оттогава повече от 400 палестинци са били убити от израелските сили за сигурност или от заселници, се казва в съобщението.

Израел, който превзе Западния бряг по време на войната в Близкия изток през 1967 г., претендира за библейско първородство върху земята, където се разширяват селищата. Израелските военни казват, че провеждат операции за борба с тероризма на Западния бряг и са насочени срещу заподозрени екстремисти.

В доклада на Тюрк се отбелязва, че политиките на правителството на Израел, което е най-дясното в историята на страната и включва религиозни националисти с тесни връзки със заселниците, изглежда съвпада до "безпрецедентна степен" с целите на движението на израелските заселници.

Той е документирал случаи на заселници, носещи изцяло или частично униформи на израелската армия и носещи армейски пушки, докато тормозят или атакуват палестинци. Понякога те са били стреляни от упор, каза той.

Петмесечната война в Газа отново постави фокуса върху решение с две държави на израелско-палестинския конфликт, както е предвидено в споразуменията от Осло от началото на 90-те години.