ООН: Ликвидирането на Багдади е силен удар по терористите

Свят
07:19 - 28 Октомври 2019
1629
ООН: Ликвидирането на Багдади е силен удар по терористите

Ликвидирането на ръководителя на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е силен удар по терористите, но борбата с тях не е приключила. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН и ръководител на управлението по контратероризъм към световната организация Владимир Воронков.

На въпрос дали тази акция ще доведе скоро до изчезването на терористичната организация, Воронков подчертава, че както тероризмът не е изчезнал със смъртта на Бин Ладен, така няма да изчезне и сега. Той обясни, че ООН не разполага със свои източници на информация, които да потвърдят или отхвърлят информацията за смъртта на Ал Багдади.

"Ясно е, че смъртта на Ал Багдади е силен удар по "Ислямска държава". Но след териториалното поражение в Ирак и Сирия тази организация се трансформира в мрежа, организираща и вдъхновяваща терористични актове в различни страни по света. Това е достатъчно устойчива структура", подчерта Воронков. "Останали са живи най-малко 20 000 терористи с боен опит от Ирак и Сирия. Финансовата подкрепа на "Ислямска държава" е поне 300 милиона долара. Това означава, че предстои още дълга, усилена и тежка борба със световния тероризъм", заяви още експертът.