ООН: Над 200 хиляди души са напуснали Судан

Свят
16:03 - 12 Май 2023
955
ООН: Над 200 хиляди души са напуснали Судан

Около 200 000 души са избягали от Судан в съседни страни след избухването на насилието миналия месец, каза в петък говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), включително много недохранени деца, пристигащи в Чад, предава Ройтерс.

Около 60 000 са пристигнали през пустинята в Чад, включително около 30 000 през последните няколко дни, каза говорителят на ВКБООН Олга Сарадо на брифинг в Женева. Близо 90% от новодошлите са жени и деца, каза тя, а една пета от малките деца са недохранени.

"ВКБООН призовава за незабавна финансова подкрепа за всички организации, участващи в реакцията, за да се избегне хуманитарна катастрофа, да се предотврати напрежението заради ограничените ресурси и да се подпомогне по достоен начин", каза тя.

"Подкрепата от частния сектор е бавна в сравнение с други извънредни ситуации, въпреки неотложността и сериозността на кризата", добави тя, като каза, че се очаква нов апел, след като миналата седмица агенцията поиска 445 милиона долара.

На същия брифинг говорител на агенцията на ООН за децата каза, че фабрика в столицата на Судан Хартум, произвеждаща храна за недохранени деца, е изгоряла.

"Това е най-мрачната и най-ярка илюстрация досега как този конфликт застрашава живота на децата по много начини", каза говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър. Той не знае дали фабриката, която произвежда 60% от картонените опаковки за готови храни в Судан, е била умишлено опожарена.

Припомняме, че размириците в страната избухбаха в средата на април. Армията на страната и паравоенните сили влязоха в сблъсък за властта в страната. На няколко пъти враждуващите страни сключваха примирие, но то бе нарушавано. ООН и други международни организации опитват да окажат натиск за прекратяване на огъня. В крайна сметка воюващите страни седнаха на масата за преговори, но, престрелките продължават.

Конфликтът взе живота на стотици хора, а ранените са хиляди. Над 700 000 души са напуснали домовете си в Судан от началото на военните действия.