ООН нападна Беларус заради действията на властите

Сблъсъците в страната предизвикаха сериозен международен отзвук

Новини
21:34 - 12 Август 2020
718
ООН нападна Беларус заради действията на властите

Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди насилствените действия след оспорваните президентски избори в Беларус и призова за незабавно освобождаване на незаконно задържани протестиращи.

Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека, порица съобщеното използване от полицията на гумени куршуми, водни оръдия и зашеметяващи гранати срещу демонстранти и заяви, че техните оплаквания трябва да бъдат чути.

"Напомням на беларуските власти, че използването на сила по време на протести винаги трябва да бъде изключителна и крайна мярка, ясно разграничаваща всички насилници и мирни протестиращи, срещу които не трябва да се използва сила", каза тя в изявление.

"Хората имат право да говорят и да изразяват несъгласие, още повече в контекста на избори, когато демократичните свободи трябва да се поддържат, а не да се потискат“.

Протестите избухнаха, след като властите заявиха, че президентът Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., печели 80 процента от гласовете на вота в неделя.

Полицията в Беларус заяви, че в сряда са стреляли по протестиращи с бойни боеприпаси в третата нощ на насилие, и общо над 6000 души са били задържани.

Бачелет заклейми „тенденцията за масови арести при ясно нарушение на международните стандарти за правата на човека.

"Още по-обезпокоителни са съобщенията за малтретиране по време на и след задържането", каза тя, припомняйки на властите в Минск абсолютната забрана за изтезания и малтретиране на задържани.

Тя призова за незабавно освобождаване на незаконно задържаните и бързо, задълбочено и безпристрастно разследване на предполагаеми нарушения на правата на човека.

"Тези произволно задържани или малтретирани за мирно изразяване на несъгласие имат право на справедливост и обезщетение", каза бившият чилийски президент.

"Властите трябва също да чуят и да отговарят на оплакванията на хората по отношение на изборите".

Бачелет също изрази загриженост относно периодичните прекъсвания на интернет от неделя, както и блокирането на много платформи за социални медии, заявявайки, че това представлява сериозно ограничаване на правото на свобода на изразяване.

Полицията е насочена и към фотографите от пресата, вадейки карти памет с кадри и разбивайки камери.

"Свободният поток на информация е от решаващо значение във всяко демократично общество и особено в условията на криза и социални вълнения", каза Бачелет.

"Но още повече, че в настоящата ситуация на пандемията COVID-19 и където хората може да се почувстват принудени да изразяват несъгласие онлайн, а не на улицата. Правото на мирен протест онлайн трябва също да бъде защитено“.