ООН не разполага с повече гориво в Газа

Свят
16:39 - 13 Ноември 2023
1542
ООН не разполага с повече гориво в Газа

Депото за гориво на агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) в Газа е празно и в рамките на няколко дни хуманитарната агенция вече няма да може да снабдява болниците, да изхвърля боклука и да осигурява питейна вода, каза нейният шеф Филип Лазарини, цитиран от Ройтерс.

UNRWA приютява близо 800 000 души, или около половината от общото население на Газа, които са напуснали домовете си, откакто израелската военна кампания започна преди повече от месец в отговор на смъртоносните атаки на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Филип Лазарини, каза на донорите в понеделник, че депото за гориво на израелската граница е почти празно, а това е бил техният стратегически резерв.

Искането към израелската армия да го напълни е останало без отговор, каза той.

"Този резервоар вече е празен", каза Лазарини.

"Ако погледнем следващите дни няколко дни, до 14 ноември това ще засегне сериозно Бърза помощ и дейността на големите болници. Някои от тях (болниците-бел.ред.) имат малко слънчева енергия, но тя е незначителна, така че тези болници спират да функционират", каза той .

Вече много болници в Газа трябваше да затворят поради щети от войната или липса на гориво, включително "Ал-Кудс", една от големите болници в северната част на Газа, която се оказа в центъра на сухопътната инвазия на Израел.

Израелската армия досега е отказвала внос на гориво в Газа, заявявайки, че то може да бъде пренасочено към "Хамас" за военни цели.

Горивото на UNRWA се използва и за премахване на стотици тонове твърди отпадъци от все по-пренаселените лагери в южната част на Газа и Лазарини каза, че тези дейности скоро ще спрат.

Без гориво, инсталациите за обезсоляване в тясната, гъсто населена крайбрежна ивица, използвана за осигуряване на питейна вода за поддържане на най-малко 290 000 души, също ще спрат на 15 ноември, добави той.

"Така че ситуацията сега е много тежка и е на път да се влоши драстично", каза Лазарини на дарителите на неговата агенция.