ООН обезпокоена за депортациите на хаитяни от САЩ

Вашингтон изпраща самолети с граждани на Хаити, обратно в тяхната съсипана от криза страна

Свят
16:42 - 21 Септември 2021
1237
ООН обезпокоена за депортациите на хаитяни от САЩ

Организацията на обединените нации (ООН) изрази дълбоко безпокойство във връзка с масовите депортации от САЩ на мигранти от Хаити, предупреждавайки, че хора със сериозни молби за убежище може да са изложени на риск, информира "Франс прес".

Агенциите на ООН за правата на човека и бежанците подчертаха, че всеки, който кандидатства за убежище, има право искането му да бъде разгледано.

"Ние сме сериозно обезпокоени от факта, че изглежда, че не е имало индивидуална оценка в казусите (с мигранти от Хаити)", изтъкна говорителката Марта Хуртадо пред репортери в Женева.

Това, каза тя, показва, че "може би някои от тези хора не са получили нужната им защита".

Шабия Манту, говорителка на агенцията на ООН за бежанците ВКБООН, подчерта, че търсенето на убежище е "основно човешко право".

"Ние призоваваме това право да бъде зачитано", настоя тя

Техните коментари дойдоха, след като Вашингтон започна да изпраща самолети, пълни с граждани на Хаити, обратно в тяхната съсипана от криза страна през уикенда.

Депортирането на мигранти от Хаити беше временно спряно от Вашингтон след опустошително земетресение, ударило карибската страна миналия месец.

Но тези депортации бяха възобновени, с оказване на натиск за бързи действия, след като през последните дни повече от 15 000 хаитяни са влезли в САЩ от Мексико и се оказаха блокирани в продължение на дни в Тексас под мост над река Рио Гранде.

Американският президент Джо Байдън обеща по-хуманен подход към имиграцията в сравнение с предшественика си от Републиканската партия Доналд Тръмп, но демократът ветеран се бори да спре потока от мигранти, прекосяващи границата, откакто встъпи в длъжност през януари.

Той се сблъска с нарастващ политически натиск за бързо решаване на проблема както от републиканците, така и от неговите съпартийци демократи.

Агенцията за митниците и защитата на границите на САЩ заяви, че "по-голямата част от мигрантите" ще бъдат експулсирани съгласно правителствената политика, ограничаваща имиграцията заради COVID-19 пандемията.

Манту повтори противопоставянето на ВКБООН на тази политика и призива на агенцията към страните от началото на пандемията да продължат да гарантират "достъп до убежище за онези, чийто живот наистина зависи от това".

"Има начини да се управляват съображенията за общественото здраве... но и да се гарантира правото да се търси убежище", каза тя. - Това може да се направи.

Междувременно ВКБООН приветства администрацията на Байдън във вторник за нейното съобщение, че ще удвои броя на бежанците, които ще приеме през следващата финансова година, до 125 000, на фона на нарастващия натиск от хора, бягащи от Афганистан и други страни.