ООН обмисля разполагане на международни сили в Хаити

Десетки хиляди демонстранти барикадираха улици в Порт-о-Пренс и други големи градове

Свят
13:18 - 11 Октомври 2022
1203
ООН обмисля разполагане на международни сили в Хаити

Съветът за сигурност на ООН в понеделник разгледа различни опции, включително незабавното изпращане на чуждестранни войски, за да изтръгне Хаити от хватката на банди, които причиниха недостиг на гориво, вода и други основни стоки и услуги, предава Асошиейтед прес.

Такива сили ще "премахнат заплахата, създадена от въоръжените банди и ще осигури незабавна защита на критичната инфраструктура и услуги", както и ще осигурят "свободното движение на вода, гориво, храна и медицински консумативи от основните пристанища и летища до общностите", се казва в писмо, изпратено до Съвета в неделя от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В писмото, което е било видяно от АП и не е било публикувано, се казва, че една или няколко държави-членки ще разположат сили, за да помогнат на националната полиция на Хаити.

В него се посочва също, че генералният секретар може да разположи "допълнителен капацитет на ООН за подкрепа на прекратяване на огъня или поддържане на хуманитарни споразумения".

В писмото обаче се отбелязва, че "връщането към по-стабилен ангажимент на ООН под формата на мироопазващ контингент остава последна мярка, ако международната общност не предприеме спешни решителни действия в съответствие с очертаните опции и националният правоприлагащ капацитет се окаже неспособен да промени осезаемо влошаващата се ситуация със сигурността."

Писмото беше изпратено, след като министър-председателят на Хаити Ариел Анри и 18 високопоставени служители поискаха от международни партньори "незабавно разполагане на специализирани въоръжени сили, в достатъчно количество", за да спрат "престъпните действия" на въоръжени банди в цялата страна.

Искането идва почти месец след като една от най-мощните банди в Хаити завладя контрола върху ключов терминал за гориво в столицата Порт-о-Пренс, където се съхраняват много големи количества дизелово гориво, бензин и керосин.

Десетки хиляди демонстранти също барикадираха улици в Порт-о-Пренс и други големи градове през последните седмици, бликирайки потока на стоки като част от продължаващия протест срещу скока в цените на бензина, дизела и керосина.

Бензиностанциите и училищата са затворени, а банките и хранителните магазини работят с ограничен график.

Протестиращите настояват за оставката на Анри, който обяви в началото на септември, че администрацията му вече не може да си позволи да субсидира горивото.

Задълбочаващата се парализа доведе до намаляване на доставките на гориво, вода и други основни стоки на фона на епидемия от холера, която отне живота на няколко души и разболя десетки други, като здравните власти предупреждават, че ситуацията може да се влоши.

В неделя сенатори от Хаити подписаха документ, изискващ "фактическото правителство на Анри" да отложи искането си за разполагане на чужди войски, заявявайки, че това е незаконно според местните закони.

Говорител на Анри не е открит за коментар.

Хаитянските официални лица не са уточнили от какъв вид въоръжени сили се нуждаят, като много местни лидери отхвърлят идеята за мироопазващи сили на ООН, отбелязвайки, че те са били обвинявани в сексуално насилие и в предизвикване на епидемия от холера, която уби близо 10 000 души по време на тяхната 13-годишна мисия в Хаити, която приключи преди пет години.