ООН осъди погрома на Русия върху Украйна

"Нападенията срещу цивилни и гражданска инфраструктура нарушават международното хуманитарно право, недопустими са и трябва да бъдат прекратени незабавно", казват официалните лица

Новини
11:12 - 30 Декември 2023
2482
ООН осъди погрома на Русия върху Украйна

Русия беше остро разкритикувана в Съвета за сигурност на ООН за масираните ракетни атаки и нападенията с дронове срещу Украйна, след като Киев и неговите поддръжници призоваха за спешно заседание на 15-членния орган във връзка с ударите, предаде Ройтерс.

Според официални представители при руските атаки по цялата територия на Украйна вчера - най-тежките от началото на войната през февруари 2022 г. - са загинали 31 цивилни и са били ранени над 160 души. Полша съобщи, че руска ракета изглежда е навлязла във въздушното ѝ пространство, след което се е върнала в Украйна.

"Трагично е, че 2023 г. завършва така, както започна - с опустошително насилие срещу народа на Украйна", заяви помощник генералният секретар на ООН Мохамед Халед Киари, след като информира Съвета за атаките. "За пореден път украинците са принудени да прекарат празниците в търсене на убежище, разчистване на развалините и погребване на мъртвите при ледени температури", добави той.

Повечето членове на Съвета, включително САЩ, Франция и Великобритания, осъдиха нападенията срещу Украйна.

"Вместо мир, (руският президент Владимир) Путин избра да отбележи тези празници и да започне новата година с безпрецедентен брой атаки с дронове и ракетни удари срещу друга държава от ООН", заяви съветникът по политическите въпроси на американското постоянно представителство в ООН Джон Кели.

Заместник-посланикът на Китай в ООН Гън Шуан не осъди нападенията, а призова за "политическо решение" на войната в Украйна.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви в пространен отговор, че Русия е предприела атаки единствено срещу военна инфраструктура в Украйна и че украинските системи за противовъздушна отбрана са отговорни за цивилните жертви.

Украинските власти разполагат системи за ПВО в жилищни райони в нарушение на международното право, каза Небензя, цитиран от ТАСС. " Отдавна няма съмнение за това сред украинските потребители на социалните медии, които директно предупреждават сънародниците си. "Те (украинците) публикуват все повече видеоклипове, на които се вижда как руски ракети и безпилотни самолети поразяват военна инфраструктура и оръжейни складове /.../, докато украинските ракети за противовъздушна отбрана, след като са пропуснали или са се отклонили от курса, падат върху жилищни сгради и мирни обекти", допълни той.

В отговор на думите му посланичката на Великобритания в ООН Барбара Удуърд каза, че действията на Русия са единствената причина за трагедията в Украйна. "Останалото е порой от лъжи и дезинформация", добави тя.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъжда нападенията на Русия срещу Украйна, съобщи в изявление неговият говорител Стефан Дюжарик.
"Нападенията срещу цивилни и гражданска инфраструктура нарушават международното хуманитарно право, недопустими са и трябва да бъдат прекратени незабавно", допълни той.