ООН: Отношенията между Сърбия и Косово са в опасно състояние

Косовското правителство твърди, че Белград подклажда протести сред етническите сърби

Балкани
13:46 - 28 Април 2023
1727
ООН: Отношенията между Сърбия и Косово са в опасно състояние

Ръководителят на мисията на ООН в Косово заяви, че отношенията между Белград и Прищина са се влошили през 2022 г., което ги поставя в опасна близост до физическа конфронтация.

"Това са тенденции, за чието изменение сега трябва да работят отговорните лидери", заяви ръководителят на Мисията на ООН в Косово Каролин Зиадех, цитирана от "Евронюз".

Тя подчерта, че без засилен ангажимент за подновяване на преговорите провалите в доверието могат да се задълбочат в рамките на Косово, което ще има преки последици за регионалната стабилност.

Косово получи независимост от Сърбия през 2008 г. Тя е призната от 101 държави, включително повечето от тези в НАТО и ЕС, но не и от Белград.

На същото заседание министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви пред съвета: "Искам ясно да заявя тук, в седалището на ООН, че Сърбия не може и никога няма да признае едностранно обявената независимост на Косово, нито пък някога ще приеме Косово да стане член на ООН."

Напрежението започна да се покачва след изборите в Северно Косово, които бяха бойкотирани от местното сръбско мнозинство.

Сърбия обвинява Прищина в насилие, докато косовското правителство твърди, че Белград подклажда протести сред етническите сърби. Изборите през април обаче се проведоха по мирен начин.

"Лидерите трябва да предприемат отговорни стъпки, за да намалят вероятността от по-нататъшни противопоставяния по въпроси, които през последните месеци влошиха общественото доверие", заяви тя пред Съвета за сигурност на ООН. "Сред тях са въпросите, които ускориха масовото оттегляне на сърбите от косовските институции през ноември, и тези, които продължиха да поляризират общественото мнение по време на местните избори, проведени миналата неделя."