ООН: Палестинският народ е изложен на сериозен риск от геноцид

Свят
20:55 - 02 Ноември 2023
1738
ООН: Палестинският народ е изложен на сериозен риск от геноцид

Експерти на ООН, включително специалният докладчик за състоянието на правата на човека в окупираните палестински територии, заявиха в публикувано в Женева в съвместно изявление, че палестинският народ е "изложен на сериозен риск от геноцид", предаде Франс прес.

"Оставаме убедени, че палестинският народ е изложен на сериозен риск от геноцид", пишат независимите експерти, упълномощени от Съвета по правата на човека, но които не говорят от името на ООН, в самия разгар на войната между Израел и "Хамас".

"Трябва да се действа незабавно. Съюзниците на Израел също носят отговорност и трябва да действат незабавно, за да предотвратят поемането му по този катастрофален път", заявяват експертите.
Те изразяват "неописуем потрес" от израелските въздушни удари срещу бежанския лагер "Джабалия". Според тях това е "грубо нарушение на международното право".

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви вчера, че израелските бомбардировки на палестинския бежански лагер "Джабалия" в ивицата Газа "могат да се приравнят към военни престъпления".

Атакуването на лагер, приютяващ цивилни, включително жени и деца, представлява тежко нарушение на правилата за пропорционалност и на разграничението между бойци и цивилни", заявиха експертите, които смятат, че бомбардировката на този лагер в много тесен и гъстонаселен район може да е причинила "според някои информации стотици жертви и ранени сред палестинците".

Експертите също така призоваха за незабавното освобождаване на "всички цивилни, държани в плен" след нападението срещу Израел на 7 октомври от страна на "Хамас", палестинската ислямистка групировка, която контролира ивицата Газа.

"Всички страни трябва да спазват задълженията си съгласно международното хуманитарно право и правото в областта на правата на човека", подчертаха експертите.

"Настояваме за хуманитарно прекратяване на огъня, за да се гарантира, че помощта ще достигне до тези, които най-много се нуждаят от нея. Прекратяването на огъня означава също така, че могат да бъдат отворени каналите за комуникация, за да се гарантира освобождаването на заложниците", казаха експертите.

Според израелските власти безпрецедентната атака на "Хамас" е отнела живота на повече от 1400 души, повечето от които цивилни. 

Израел незабавно отвърна на удара с артилерийски обстрел и удари по въздуха на ивицата Газа. По данни на здравните власти на "Хамас" в ивицата Газа са загинали досега повече от 9000 души, включително 3760 деца.