ООН похвали темпа на ваксинация в Газа

Три дни от началото на кампанията са били ваксинирани около 187 000 деца

Свят
14:11 - 04 Септември 2024
455
ООН похвали темпа на ваксинация в Газа

Агенция на ООН за палестинците отчете добър напредък в поставянето на ваксини срещу детски паралич на деца в Газа, но призова за постоянно прекратяване на огъня в 11-месечната война, за да се облекчат хуманитарните страдания, съобщава "Ройтерс".

По данни на агенцията три дни от началото на кампанията са били ваксинирани около 187 000 деца в Централна Газа. Кампанията ще се пренасочи към други райони на анклава през втория етап.

Тя беше инициирана след откриването на случай на полиомиелит при бебе миналия месец - първият такъв в Газа от 25 години насам. Израел и бойците на "Хамас" се съгласиха на ежедневни 8-часови паузи в боевете в предварително определени райони, за да позволят извършването на ваксинациите. До момента не са установени нарушения.

"Страхотен напредък! Всеки ден в централните части на Газа все повече деца биват ваксинирани срещу полиомиелит", посочи в Х ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци Филип Лазарини.

"Тези полиомиелитни "паузи" дават на хората малко отдих, но това, което е крайно необходимо, е постоянно прекратяване на огъня, освобождаване на всички заложници и стандартният поток от хуманитарни доставки, включително медицински и хигиенни консумативи", подчерта той.

Палестинците твърдят, че основна причина за завръщането на полиомиелита е колапсът на здравната система и унищожаването на повечето болници в Газа. Израел обвинява "Хамас", че използва лечебните заведения за военни цели - нещо, което ислямистката групировка отрича.

Вчера COGAT - агенция на израелското министерство на отбраната, отговаряща за координирането на доставките на помощ в палестинските територии, съобщи, че е улеснила осигуряването на 282 126 флакона от полиомиелитната ваксина, достатъчни за 2 821 260 души.

Допълва се и че приблизително 554 512 флакона с ваксини са доставени в ивицата Газа, което е достатъчно за 4 973 736 индивидуални ваксини за различни заболявания и потенциални епидемии в анклава.

Газа има около 2,3 милиона души население.

Войната в Газа беше предизвикана от атаката на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел, в която бойците на групировката убиха 1200 души и взеха над 250 заложници.

Оттогава повече от 40 800 палестинци са били убити в Газа.