ООН поиска от Русия независимо разследване за Навални

Миналата седмица Германия обяви, че той е бил отровен с новичок

Свят
13:26 - 08 Септември 2020
1155
ООН поиска от Русия независимо разследване за Навални

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет призова Москва да проведе или да сътрудничи на "щателно, прозрачно, независимо и безпристрастно разследване" на предполагаемата атака с отровно вещество срещу руския опозиционер Алексей Навални, информира АФП.

Бачелет подчерта необходимостта да се разследва докрай отравянето, след като германски специалисти заявиха, че имат доказателство, че е използван новичок при отравянето на Навални.

Според нея руските власти трябва да проведат пълно разследване кой е отговорен за това престъпление, много сериозно престъпление, извършено на руска земя.

44-годишният руски опозиционер и един от най-яростните критици на президента Владимир Путин внезапно заболя по време на полет в Русия миналия месец. Първоначално той бе лекуван в сибирска болница преди да бъде преместен в Берлин.

Бачелет поясни, че броят на случаите на отравяне или други форми на опит за убийство срещу руски граждани в Русия или в чужбина през последните две десетилетия са дълбоко обезпокоителен.

След като не успя при много случаи да подведе под отговорност виновните и не осигури справедливост за жертвите и семействата, това буди дълбоко съжаление и трудно може да се обясни или оправдае, изтъкна представителят.

Миналата седмица Германия обяви, че Навални е бил отровен с новичок, същото вещество, използвано при атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри.

Приближени на Навални коментираха, че използването на новичок показва, че само руската държава може да бъде отговорна, но Кремъл категорично отрича.

Русия също отрича каквато и да е била връзка със случая "Скрипал", както и със смъртта на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, който беше убит с полоний-210 в хотел в Лондон.

От ООН обявиха, че не са в позиция да отправят директни обвинения към Москва по случая, но Бачелет подчерта, че новичокът и полоний-210 са вещества, които много трудно се съхраняват.

"Това повдига редица въпроси. Защо използват вещества като тези? Кой ги използва? Как са се сдобили с тях", попита тя.