ООН: Приближаваме точката, от която няма връщане назад за климата

Антониу Гутериш призова човечеството да прекрати "войната срещу природата"

Актуални новини
17:25 - 01 Декември 2019
1458
ООН: Приближаваме точката, от която няма връщане назад за климата

Усилията, които се полагат досега в света за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни, предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес. Точката, от която няма връщане, вече не е отвъд хоризонта, подчерта той.

Гутериш говори пред медии в Мадрид преди откриването утре на двуседмична международна конференция в испанската столица, посветена на климата. Светът има научното познание и техническите средства да задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение за климата, но липсва политическата воля за това, каза генералният секретар на ООН, предава БТА.

Той призова човечеството да прекрати "войната срещу природата" и и изрази убеденост, че това е възможно. Гутериш обяви също така, че гуверньорът на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни, чийто мандат изтича през януари, от догодина ще стане новият специален пратеник на ООН по въпросите на климата.

Карни неколкократно е призовавал финансовия сектор да реформира управлението на климатичните рискове и е заставал начело на редица международни инициативи за подобряване на надзора и отчетността.

Очаква се в конференцията в Мадрид, която ще продължи до 13 декември, да участват представители на около 200 държави, включително петдесетина лидери от различни страни.