ООН прие първото в света споразумение за защита на океаните

Свят
15:40 - 20 Юни 2023
1539
ООН прие първото в света споразумение за защита на океаните

ООН прие първото в света споразумение за защита на световния океан и запазване на морското биологично разнообразие. Това обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от "Ройтерс".

До този ход се стигна след близо 20 години усилия в тази посока и след споразумение, сключено през март от над 100 държави относно текста на Договора за открито море, известен също като Договора за биологичното разнообразие отвъд националната юрисдикция, след повече от 15 години дискусии и пет кръга преговори, ръководени от ООН.

С одобряването на текста страните членки са "вдъхнали нов живот и се надяват да дадат на океана шанс за борба", заяви Гутериш.

Споразумението ще бъде отворено за подписване в Ню Йорк за две години, считано от 20 септември - деня след срещата на върха относно целите на ООН за устойчиво развитие. То ще влезе в сила, след като 60 страни го ратифицират.

Пактът е крайъгълен камък в усилията за поставяне на 30% от сушата и морето в света под защита на околната среда до 2030 г. - цел, определена през декември.

Наред с други разпоредби, правно обвързващото споразумение ще урежда споделянето на ползите, получени от морските генетични ресурси извън националните юрисдикции, създаването на защитени зони в открито море и установяването на рамка за оценка на екологичните щети.