ООН призов Русия да спре насилствените депортации на деца от Украйна

Украйна
15:24 - 08 Февруари 2024
1351
ООН призов Русия да спре насилствените депортации на деца от Украйна

Комитетът на ООН по правата на детето в четвъртък призова Русия да прекрати насилственото депортиране на деца от окупираните райони на Украйна в нарушение на международното право и да ги върне на семействата им, предава Ройтерс.

Киев казва, че 20 000 деца са били отведени от Украйна в Русия без съгласието на семейството или настойниците, а Международният наказателен съд (МНС) иска арестуването на руския президент Владимир Путин за предполагаемо незаконно депортиране, обвинение, което Кремъл отрича.

В доклад за Русия комитетът на ООН каза, че Москва трябва да предостави информация за точния брой на децата, отведени от Украйна, и тяхното местонахождение, за да могат да бъдат идентифицирани и върнати.

Москва, която започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., отхвърли обвиненията, заявявайки, че просто е защитавала уязвими деца от военна зона.

Комитетът също така каза, че Русия трябва да гарантира, че нито едно дете не е лишено от украинската си националност и че тяхната идентичност, име и семейни връзки трябва да бъдат запазени.

МНС издаде заповеди за арест миналия март на Путин и Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на децата, по обвинения в незаконно депортиране на деца от Украйна.

Главният прокурор на МНС каза, че Русия е прехвърлила "поне стотици" деца от сиропиталища и домове за грижи в окупирани региони на Украйна и че много от тях са били дадени за осиновяване.

Кремъл отхвърли обвиненията на МНС като "възмутителни и неприемливи".