ООН призова Г-20 за решителни мерки срещу коронавируса

Световни организации предупредиха, че мерките срещу разпространението на вируса водят след себе си рецесия

Новини
07:56 - 25 Март 2020
2565
ООН призова Г-20 за решителни мерки срещу коронавируса

За решителни мерки срещу коронавируса призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. С това трябва да се занимаят, според него, лидерите на Г-20.

Военновременен план за милиарди долари в подкрепа на бизнеса, работещите и домакинствата в развиващите се страни, които се опитват да се справят с пандемията на коронавируса, поиска той.

В писмо до лидерите той припомни, че те представляват 85 на сто от брутния вътрешен продукт в света и имат пряк интерес и критична роля за подпомагане на развиващите се страни да се справят с кризата.

Той заяви, че вече се виждат знаците за катастрофалните икономически последици от пандемията - училища затвориха, здравните системи на страните не могат да се справят, а жените като служители са по-уязвими от съкращения.

Той също така насърчи държавите да се откажат от санкциите, за да позволят доставката на храна, здравни доставки, медицинско оборудване и подкрепа за кризата COVID-19, като заяви, че това е моментът за солидарност, а не за изключване.

Говорителят Стефан Дужарич заяви, че се очаква лидерите на Г-20 да проведат конферентна среща на върха в четвъртък. В нея ще вземе участие и Гутериш.

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп вече обяви, че е склонен да смекчи "блокадата" в страната си в името на икономиката.

Световни организации вече предупредиха, че мерките срещу разпространението на вируса водят след себе си рецесия заради принудителното спиране на работа в много сектори и безработицата.