ООН призова световната общност да помогне на Пакистан

Миналата седмица шефът на ООН отправи строго предупреждение за ефектите от изменението на климата

Свят
15:19 - 09 Септември 2022
1563
ООН призова световната общност да помогне на Пакистан

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова света да помогне на Пакистан, съобщава Асошиейтед прес. Той пристигна в страната в петък, за да види опустошението, причинено от климата от месеци на смъртоносни рекордни наводнения.

Пътуването му идва по-малко от две седмици, след като Гутериш призова за 160 милиона долара спешно финансиране за подпомагане на засегнатите от мусонните дъждове и наводнения, които причиниха щети за най-малко 10 милиарда долара и 1391 смъртни случая.

"Пристигнах в Пакистан, за да изразя дълбоката си солидарност с пакистанския народ след опустошителните наводнения тук. Призовавам за масивна подкрепа от страна на международната общност, докато Пакистан реагира на тази климатична катастрофа", написа той в Twitter.

Миналата седмица шефът на ООН отправи строго предупреждение за ефектите от изменението на климата. "Нека спрем да ходим насън към унищожаването на нашата планета от изменението на климата", каза той във видеообръщение към церемония в Исламабад по това време. "Днес това е Пакистан. Утре това може да бъде вашата страна.

Часове след пристигането си той се срещна с базирани в Пакистан служители на ООН, за да обсъдят отговора на наводненията. Според ООН Гутериш е обсъдил отговора на наводненията и "подчерта, че трябва да направим всичко възможно за народа на Пакистан".

Пакистанският министър на информацията Мариам Аурангзеб в изявление благодари на шефа на ООН за посещението в Пакистан във време, когато една трета от Пакистан е под вода.

Досега агенциите на ООН и няколко страни са изпратили близо 60 самолета с помощ, а властите казват, че Обединените арабски емирства са едни от най-щедрите дарители, тъй като досега са изпратили 26 полета с помощ или жертви на наводнения. Съединените щати заявиха, че ще предоставят 30 милиона долара помощ за подпомагане на жертвите на наводненията.

Наводненията засегнаха цял Пакистан и засегнаха повече от 3,3 милиона души.

От юни проливните дъждове и наводненията добавиха нови тежести към лишения от пари Пакистан и подчертаха непропорционалния ефект от изменението на климата върху обеднялото население. Наводненията в Пакистан също са ранили 12 722 души, унищожили са хиляди километри пътища, съборили са мостове и са нанесли щети на училища и болници, според Националната агенция за управление на бедствия.