ООН призова Япония да отложи източване на води от Фукушима

Експертите смятат, че това няма да окаже никакво въздействие върху хората или околната среда

Свят
14:08 - 09 Юни 2020
1450
ООН призова Япония да отложи източване на води от Фукушима

Експертите на ООН по правата на човека призоваха Япония да отложи до провеждане на окончателни вътрешни и международни консултации, за да вземе окончателното решение за източване в океана на води от авариралата атомна електроцентрала Фукушима-1. Това се посочва в изявление, разпространено във вторник в Женева, цитирано от ТАСС.

"Изразяваме дълбока загриженост от докладите, че японското правителство ускори график за изхвърляне на вода, свързана с радиоактивни отпадъци в океана, без да предостави време или възможност за смислени консултации", обясняват експертите. Според тях "достоверни източници" информират, че отлагането на Олимпийските игри в Токио поради коронавируса вече даде възможност на правителството да се справи с този проблем.

ООН смята, че обществените консултации по тази тема не са били достатъчни във времето, за да се обсъди този въпрос с местните жители в Япония и обществеността на съседни държави, засегнати от аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1, предвид ограниченията в контекста на пандемията. Според експерти "няма нужда от прибързани решения", тъй като първоначалната обществена дискусия е трябвало да се проведе след Олимпийските игри, които първоначално бяха планирани за юли-август 2020 г.

"Призоваваме японското правителство да предостави достатъчно пространство и възможност за консултации относно начина на управление на ядрените отпадъци, което вероятно ще засегне хората както в Япония, така и в чужбина", подчертава документът.

На 31 януари комисия от експерти към Кабинета на министрите на Япония се застъпи за източване в океана (като цяло пречистена от радиоактивни вещества) вода от атомната електроцентрала Фукушима-1 или изпаряването й в атмосферата.

Експертите смятат, че това няма да окаже никакво въздействие върху хората или околната среда. В този случай изхвърлянето в океана според тях е по-лесно да се контролира за последствия.

През март бе съобщено, че три аварирали реактора в атомните централи непрекъснато се заливат с вода за охлаждане. Тя протича през пукнатини в корпуса, изпомпва се и се подлага на дезинфекция. В същото време водата се пречиства от почти всички радиоактивни вещества, с изключение на малко количество тритий, което се счита за не твърде опасно. Водата се натрупва в резервоари в АЕЦ.

Аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1 стана през март 2011 г., когато системите за захранване и охлаждане излязоха от строя заради цунамито. В резултат на това ядреното гориво се стопи в три реактора, като стопи и защитните им корпуси. Това бе придружено от експлозии на водород и отделяне на голям обем радиоактивни вещества, което доведе до заразяване на прилежащите до станцията райони. Отделни радиационни петна бяха открити и в други региони на Япония.