ООН реши: Отбелязваме Международния ден на картофите ежегодно на 30 май

Новини
16:43 - 11 Декември 2023
1790
ООН реши: Отбелязваме Международния ден на картофите ежегодно на 30 май

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) приветства решението на ООН да определи 30 май за Международен ден на картофите, възможност да се повиши осведомеността за култура, консумирана редовно от милиарди хора и от световно значение за продоволствена сигурност и хранене, става известно от сайта на ФАО.

Годишното отбелязване беше подкрепено от Перу, което представи предложение за приемане на Общото събрание на ООН въз основа на резолюция на конференцията на ФАО от 7 юли 2023 г. Стимулът за Деня, който се основава на Международната година на картофите, отбелязана през 2008 г., произлиза от необходимостта да се подчертае значителната роля на картофите за справяне с преобладаващи световни проблеми, като несигурност на храните, бедност и заплахи за околната среда.

"Този ​​международен ден ще хвърли светлина върху значимата стойност на картофите – хранителна, икономическа, екологична и културна.

Той също така ще подчертае приноса на картофите за световната продоволствена сигурност, намаляването на бедността и поминъка на милиони, като същевременно ще подчертае ключовата роля на знанията и практиките на коренното население", каза заместник-генералният директор на ФАО Бет Бехдол.

Една култура, много потенциал

Хилядолетна храна с произход от южноамериканския регион на Андите, която си проправя път в Европа през 16 век, след което се разпространява по целия свят, картофите са много повече от източник на храна.

Те са важен компонент от стратегиите за осигуряване на достъпна и питателна храна и подобряване на поминъка в селските и други райони, където природните ресурси, особено обработваемата земя и вода, са ограничени и суровините са скъпи. Универсалността на културата и способността да расте в различни условия я правят изгоден избор.

Картофите също са благоприятни за климата, тъй като произвеждат ниски нива на емисии на парникови газове в сравнение с други култури.

През последното десетилетие световното производство на картофи се е увеличило с 10 процента, което води до ръст на заетостта и доходите, но има да се свърши още работа, за да се използва пълният потенциал на културата в стремежа да се сложи край на глада и недохранването в световен мащаб.  

Освен това има широк спектър от разнообразие сред картофите, с над 5000 подобрени сорта и сортове/местни сортове на фермери,

много от които са уникални за първоначалното им местоположение в Латинска Америка. 150-те диви роднини на култивираните картофи показват широка генетична вариация с набор от характеристики, включително способността да се адаптират към различни производствени среди, устойчивост на вредители и болести и различни характеристики на клубените. Те са хранилище на наследствените черти за непрекъснатото генетично подобряване на културата, за да реагират на постоянно променящите се условия на околната среда, нови биотипове вредители и болести и предпочитанията на потребителите. 

Предизвикателства и конкретни действия

Производството на картофи е изправено пред няколко заплахи и предизвикателства, особено вредители и болести, като вирулентната късна болест и нейните различни форми, както и бактериално увяхване, черен крак, колорадски бръмбар по картофите и много други. Много желаното по-голямо отглеждане и потребление на картофи, особено в развиващите се страни, също е ограничено от слабости по веригата на стойността на културата, вариращи от ниска наличност на качествени семена и неоптимални земеделски практики, през неадекватни съоръжения за съхранение и преработка до ограничен достъп до пазарите.

ФАО се ангажира да подкрепя своите членове за изграждане на устойчиви, специфични за контекста вериги на стойност за картофите. Отбелязването на Международния ден на картофите ще бъде напълно приведено в съответствие със Стратегическата рамка на ФАО 2022-31 г., която има за цел да подкрепи Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. чрез трансформация към по-ефективни, приобщаващи и устойчиви хранително-вкусови системи за по-добро производство, по-добро хранене, по-добра среда и по-добър живот, без да се изоставя никого.