ООН със стряскащи данни

Седем от всеки десет смъртни случая вследствие природни бедствия се случват в бедни държави

Новини
16:06 - 05 Март 2023
2743
ООН със стряскащи данни

Седем от всеки десет смъртни случая поради природни бедствия, дължащи се на изменението на климата, се случват в най-слабо развитите страни.

„Най-слабо развитите страни се нуждаят от революция в действията по отношение на климата. Те произвеждат по-малко от 4% от глобалните емисии на парникови газове и е особено трагично, че почти 7 от 10 смъртни случая поради климатични бедствия се случват в тези страни“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, говорейки в Доха на Петата конференция на Организацията за най-слабо развитите страни.

В тази връзка Гутериш призова развитите страни да увеличат подкрепата за развиващите се държави, за да им помогнат да се адаптират към изменението на климата и да преминат към възобновяеми енергийни източници.

„Те трябва да изпълнят обещанието си да мобилизират 100 млрд. USD за развиващите се страни и да подобрят достъпа до финансиране за климата“, каза Гутериш.

Миналия ноември участниците в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-27) записаха, че нивото на финансиране от 100 млрд. USD годишно, посочено в Париж през 2015 г., все още не е достигнато, но продължава да бъде глобален еталон за нисковъглеродни мерки развитие и адаптиране в развиващите се страни.