ООН: Саудитските съоръжения са атакувани с ирански оръжия

На 14 септември 2019 г. бяха атакувани две от най-големите предприятия на "Сауди Арамко"

Свят
11:05 - 12 Юни 2020
1143
ООН: Саудитските съоръжения са атакувани с ирански оръжия

Атаките срещу петролната компания "Сауди Арамко" и летището в град Абха са извършени с оръжия с ирански произход. Това се посочва в доклада на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш пред Съвета за сигурност, съобщава "Ройтерс".

"Секретариатът на ООН оценява, че крилатите ракети или техните компоненти, използвани в четирите атаки, са с ирански произход", пише в доклада на Гутериш.

ООН анализира наличните за организацията отломки от оръжия, с които обектите бяха нападнати в кралството. "Ройтерс" допълва, че става въпрос за нападения над саудитския петролен гигант в Афиф през май 2019 г., както и за обстрели на летище Абха през юни и август. 

В доклада се казва, че дроновете, използвани по време на атаката срещу съоръженията на "Сауди Арамко" в Абкайк и Хурайс миналия септември, също имат "ирански произход". Летището на саудитския град Абха е многократно атакувано и бомбардирано от йеменските хуси.

На 14 септември 2019 г. бяха атакувани две от най-големите предприятия на "Сауди Арамко" в Абкайк и Хурайс. Хусите поеха отговорност за нападението, твърдейки, че са използвани безпилотни летателни апарати.