ООН ще разгледа призив за оръжейно ембарго срещу Израел

Свят
15:54 - 03 Април 2024
1088
ООН ще разгледа призив за оръжейно ембарго срещу Израел

Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа проекторезолюция, призоваваща за оръжейно ембарго за Израел, като се позовава на "вероятния риск от геноцид в Газа", предаде АФП.

Ако проекторезолюцията бъде приета, това ще бъде първият случай, в който най-висшият правозащитен орган на ООН ще заеме позиция по отношение на войната, която се води в Газа.

Текстът осъжда "използването от Израел на взривни оръжия с широкообхватно действие в населените райони на Ивицата Газа“ и изисква от Израел "да спазва правната си отговорност за предотвратяване на геноцид".

Текстът беше представен от Пакистан от името на 55 от 56-те държави - членки на ООН в Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) - изключение прави Албания.

Съавтори на проекторезолюцията са също Боливия, Куба и палестинската мисия в Женева.

5 април е последният ден от настоящата сесия на Съвета.

В проекта от 8 страници се изисква Израел да прекрати окупацията на палестинската територия и незабавно да отмени "незаконната блокада" на Ивицата Газа и всички други форми на "колективно наказание".

Той призовава държавите да спрат продажбата или трансфера на оръжия, боеприпаси и друго военно оборудване за Израел, като се позовава на "правдоподобен риск от геноцид в Газа".

Проектът "осъжда използването от Израел на взривни оръжия с широкообхватно действие в населените места в Газа" и изразява сериозна загриженост от въздействието на взривните оръжия върху болниците, училищата, водата, електричеството и подслона в Газа.

Той също така "осъжда използването на гладуването на цивилни граждани като метод за водене на война".

Проекторезолюцията също така призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа и "осъжда израелските действия, които могат да се равняват на етническо прочистване", като призовава всички държави да предотвратят насилственото прехвърляне на палестинци в рамките на Ивицата Газа.

В Съвета по правата на човека членуват 47 държави - сред тях 18 държави, които внесоха проекторезолюцията.

За категорично мнозинство са необходими 24 гласа, но резолюциите могат да бъдат приети и с по-малко гласове поради въздържане.

Израел отдавна обвинява Съвета по правата на човека, че е предубеден към него.

Най-кръвопролитната война в Газа избухна с нападението на "Хамас" на 7 октомври, в резултат на което в Израел загинаха около 1160 души, предимно цивилни граждани, по данни на Израел.

По данни на министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" Ивица Газа в резултат на ответната кампания на Израел са загинали най-малко 32 916 души, предимно жени и деца.