ООН: Стотици пациенти са блокирани в болници в Газа

Свят
11:22 - 30 Октомври 2023
1497
ООН: Стотици пациенти са блокирани в болници в Газа

Стотици пациенти са блокирани в болници в северната част на Газа и физически не могат да се придвижат на юг, съобщи ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Том Уайт от Агенцията за подпомагане на палестински бежанци повтори казаното от лекари и други благотворителни организации - че е невъзможно да се преместят пациенти от болници като Ал-Кудс в Северна Газа.

Палестинският червен полумесец казва, че Израел им е наредил да евакуират болницата в неделя, докато боевете продължават наблизо. Около 55 000 вътрешно разселени лица сега „заемат всеки квадратен метър“ от болница „Ал Шифа“, каза нейният ръководител Маруан Абусада в гласова съобщение до BBC.

„Много хора на север търсят подслон в училища на агенцията за бежанците, те търсят подслон и в болници“, каза Уайт. 

„Там има и стотици пациенти, които не могат да бъдат преместени.“  Той посочи, че много хора на север - не само пациенти - също "не могат да се движат, защото физически нямат транспорт, нямат средства".

„Хората са много гладни, много жадни и много уплашени, а много от тях живеят само с парче хляб и когато можем ние им осигуряваме консерви", казаха от ООН.