ООН: Светът върви в грешна посока относно климата

Общество
18:09 - 13 Септември 2022
2615
ООН: Светът върви в грешна посока относно климата

Човечеството "върви в грешна посока" по отношение на изменението на климата, заради пристрастяването си към изкопаемите горива, заяви ООН.

Световната метеорологична организация и Програмата за околната среда на ООН предупреди, че ако световната икономика не успее да се декарбонизира, катастрофите ще станат нещо обичайно.

Като примери за това какво може да се очаква те посочиха огромните наводнения в Пакистан и унищожителната гореща вълна в Китай тази година.

"Наводненията, сушите, горещите вълни, екстремните бури и горските пожари стават все по-лоши, като чупят рекорди с тревожна честота", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Миналия месец ООН предупреди, че сушата, обхванала Африканския рог и заплашваща милиони хора с остър недостиг на храна, вероятно ще продължи и пета година.

"Няма нищо естествено в новите мащаби на тези бедствия. Те са цената на пристрастяването на човечеството към изкопаемите горива", каза Гутериш.

Докладът на ООН "Обединени в науката" подчертава как почти три години след като Covid-19 даде на правителствата уникална възможност да преоценят как да захранват икономиките си, страните продължават да замърсяват по обичайния начин.