ООН: Убийството на палестински журналист е военно престъпление

"Ал Джазира" обвини израелските сили в умишлено и "хладнокръвно" убийство на Абу Аклех

Свят
11:30 - 12 Май 2022
2033
ООН: Убийството на палестински журналист е военно престъпление

Убийството на известната палестинска журналистка Ширин Абу Аклех е "потенциално военно престъпление", заяви в сряда служител на ООН.

Специалният докладчик на ООН за Палестина Франческа Албанезе заяви в интервю за Анадолската агенция, че престъплението представлява "сериозно нарушение на международното хуманитарно право и е потенциално военно престъпление, съгласно Римския статут на Международния наказателен съд".

Журналистът ветеран Абу Аклех беше сред репортерите, които се втурнаха към северния град Дженин в окупирания Западен бряг, за да отразят израелската военна атака, преди да бъде застреляна от израелски сили, твърди палестинското министерство на здравеопазването.

Албанезе отбелязва още, че "трагичната смърт на Ширин Абу Аклех е поредната сериозна атака срещу журналистиката, свободата на изразяване и правото на живот и сигурност в окупираните палестински територии".

"Убийството на Абу Аклех трябва да бъде щателно разследвано по прозрачен, строг и независим начин", добави тя.

Тя призова също така за прекратяване на насилието в окупираните палестински територии, като заяви, че "сега е правилният момент да се поиска премахване на незаконната окупация на Палестина".

По-рано в сряда телевизия "Ал Джазира" обвини израелските сили в умишлено и "хладнокръвно" убийство на Абу Аклех.

"Обещаваме да преследваме извършителите по законен начин, независимо колко упорито се опитват да прикрият престъплението си, и да ги изправим пред съда", заяви базираната в Доха телевизионна мрежа.

Родената в Йерусалим през 1971 г. Абу Аклех, която има и американско гражданство, беше застреляна вчера от израелски войници, докато отразяваше нахлуването в бежанския лагер Дженин н окупирания Западен бряг. Убийството беше отразено от световните медии и получи широка обществена реакция.