ООН в опит да ускори мирния процес в Афганистан

През 2020 г. администрацията на САЩ подписа споразумение с талибаните

Свят
12:55 - 09 Март 2021
1243
ООН в опит да ускори мирния процес в Афганистан

Специалният пратеник на ООН за Афганистан Дебора Лайънс днес ще пристигне в Доха в опит да ускори преговорите между талибанте и афганистанското правителство, предаде Ройтерс.

По време на визитата си тя ще се срещне и с катарски официални представители, както и със специалния пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Хализад.

Срещите са от ключово значение и от тях зависи дали проточилите се вече година преговори ще продължат или ще бъдат замразени, посочват дипломатически източници. Тъй като преговорите в Доха буксуват, а насилието в Афганистан расте, САЩ се опитват да постигнат компромис с помощта на регионали играчи. За целта миналата седмица Хализад посети както Афганистан, така и Пакистан и Катар.

През 2020 г. администрацията на САЩ подписа споразумение с талибаните за изтегляне на всички международни сили от Афганистан до 1 май т.г. Но със засилването на насилието в страната представители на НАТО посочват, че някои елементи на сделката, включително и ангажиментът на талибаните да прекъснат връзките си с чуждестранни военизирани групировки, не са били изпълнени.

В неделя Вашингтон заяви, че все още всичко е на масата, а крайно решение какво ще стане след 1 май с контингента от 2500 американски войници в Афганистан все още не е взето.