ООН възразява срещу бавните проверки на камионите на ГКПП "Рафах"

Свят
13:11 - 27 Октомври 2023
1192
ООН възразява срещу бавните проверки на камионите на ГКПП "Рафах"

Твърде строгите проверки на камионите на пропускателния пункт "Рафах" от Египет към Газа забавят потока на хуманитарна помощ и тя "едва капе", докато гладът сред палестинците там расте, каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната на ООН (СПП) Синди Маккейн пред Ройтерс.

КПП "Рафах", който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основната точка за доставка на помощ, откакто Израел наложи "пълна обсада" на Газа в отговор на атаката на бойци на Хамас от крайбрежната ивица на 7 октомври.

Съединените щати водят преговори с Израел, Египет и ООН, за да се опитат да създадат устойчив механизъм за предоставяне на помощ за Газа. Спорът е относно процедурите за проверка на помощта и бомбардировките от страната на границата с Газа.

"Вкарахме няколко камиона - трошичка, просто трошичка", каза Маккейн в интервю. "Трябва да внесем голямо количество. Имаме нужда от безопасен, неограничен достъп до Газа, за да можем да храним хората и да сме сигурни, че те няма да умрат от глад, защото това е реалната ситуация."

Въпреки че от събота има някои ограничени доставки на храна, вода и лекарства, не е разрешен вносът на гориво. Израел е загрижен за възможното отклоняване на доставките на гориво от "Хамас".

Три камиона на СПП, превозващи около 60 тона храна - достатъчно, за да изхранят 200 000 души за един ден - влязоха в Газа в събота. Един допълнителен камион на СПП е преминал оттогава, според агенцията.

Палестинският "Червен полумесец" съобщи в четвъртък, че е получил 74 камиона с помощ.

Средният дневен брой камиони, допускани в Газа преди военните действия, е бил около 500, каза в четвъртък говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Агенцията на ООН, предоставяща помощ на палестински цивилни, UNRWA, почти е изчерпала резервите си от гориво и е започнала значително да намалява операциите си, каза той.

Маккейн, която посети Египет и се срещна с официални лица, каза, че всеки камион трябва да разтовари товара си на контролно-пропускателен пункт за проверка, след което да го натовари отново, когато проверката приключи.

"Бюрокрацията е луда", каза Маккейн и добави, че макар да разбира, че са необходими проверки, за да се гарантира, че не се внасят контрабандно оръжия и боеприпаси, трябва да е по-лесно да се доставя храна.

Правителството на Египет не отговори на искане за коментар.