ООН: Властта в Беларус смазва инакомислието с репресии

До октомври миналата година са били закрити 270 неправителствени организации

Свят
12:59 - 09 Март 2022
1022
ООН: Властта в Беларус смазва инакомислието с репресии

Беларус потиска инакомислието и пречи на жертвите на нарушения на правата да търсят справедливост, заяви ООН, като се възмути от "ситуацията на пълна безнаказаност" в страната.

В нов доклад за ситуацията в авторитарната държава ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет констатира, че правителството продължава масовите си репресии срещу опоненти, медии и други лица, без да се търси отговорност за извършителите на нарушения.

"Проучването не само разкрива нарушенията, извършени спрямо хората, които се опитват да упражняват основните си човешки права, но и подчертава невъзможността на жертвите да получат достъп до правосъдие", заяви Бачелет в изявление. "Мащабните и продължителни действия на властите за потискане на несъгласието и репресии срещу гражданското общество, независимите медии и опозиционните групи, като в същото време закрилят извършителите, водят към ситуация на пълна безнаказаност в Беларус."

В доклада се разглежда периодът от подготовката за оспорваните избори през август 2020 г., на които президентът Александър Лукашенко остана на власт за шести мандат, до края на 2021 г. При насилственото потушаване на масовите протести, избухнали след изборите през 2020 г., се наблюдава широко използване на "ненужна и непропорционална сила", като между май 2020 г. и май 2021 г. са задържани най-малко 37 000 души, се казва в доклада. До края на 2021 г. 969 души са били в затвора по обвинения, които според Службата на ООН за правата на човека основателно се смятат за "политически мотивирани обвинения". Няколко лица са получили присъди от 10 или повече години.

В доклада не се засяга ролята на Минск в подкрепа на продължаващата пълномащабна инвазия на Русия в Украйна, нито въздействието, което това може да окаже върху правата в Беларус. Но в изявлението си от днес Службата на ООН за правата на човека заяви, че броят на задържаните по обвинения, за които се смята, че са политически мотивирани, е нараснал до 1084 души до 4 март.

В допълнение към масовите задържания докладът констатира, че организациите на гражданското общество, правозащитните групи и независимите медии продължават да бъдат обект на нападения в Беларус. До октомври миналата година са били закрити 270 неправителствени организации, а до края на 2021 г. са били задържани 32 журналисти, а 13 медии са били обявени за "екстремистки", се казва в доклада.