ООН заговори за престъпления срещу човечеството в Беларус

Свят
16:24 - 17 Март 2023
1403
ООН заговори за престъпления срещу човечеството в Беларус

ООН призова Беларус да прекрати "систематичните си репресии" срещу критиците и незабавно да освободи задържаните по политически причини, съобщава "Асошиейтед прес".

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че някои от тези нарушения може да се равняват на престъпления срещу човечеството.

Изявлението му идва, след като неговата служба публикува нов доклад за нарушения на международното право в страната, като незаконни убийства, изтезания, сексуално насилие и лишаване от правото на свобода на изразяване и сдружаване. Документът се основава на интервюта с над 200 потърпевши и свидетели и други източници.

"Нашият доклад обрисува една неприемлива картина на безнаказаност и почти пълно унищожаване на гражданското пространство и основните свободи в Беларус", посочи Тюрк и настоя правителството в Минск да прекрати "масовите репресии" и да извърши безпристрастно разследване.

Критиците на режима посочват, че натискът продължава, а във вторник защитници на правата в Беларус алармираха за нова тежка репресия срещу несъгласието от страна на авторитарното правителство, при която над 100 души са били задържани за една седмица.

По данни на "Вясна" - най-старата и най-известна правозащитна организация в Беларус, властите са атакували опозиционни активисти, журналисти, медицински работници, членове на спортни клубове по стрелба и хора, работещи с дронове.

В доклада на ООН се посочват побоищата на хиляди мирни протестиращи през август 2020 г. - най-големите демонстрации, провеждани някога в страната - след спорните избори, които на които президентът Александър Лукашенко получи още един мандат.

Отчита се, че над дузина законодателни изменения, приети през последните две години, са насочени към политически активисти и опоненти, като в момента близо 1500 души са задържани по "политически мотивирани обвинения". Близо 800 неправителствени групи са били закрити от миналия месец.

Лукашенко - дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин, който подкрепи руската инвазия в Украйна, управлява с твърда ръка бившата съветска страна от 1994 г. насам.