Опа! Гербът на Иван Шишман май е менте

Общество
16:03 - 22 Септември 2021
5867
Опа! Гербът на Иван Шишман май е менте

Специализираната група във фейсбук "Пишман историци и манипулатори" оспори твърденията на проф. Николай Овчаров за т.нар. находка на годината, съобщи "Площад Славейков". 

Археологическият сезон още не е приключил, а вчера проф. Николай Овчаров обяви откритието на годината, съобщи БНР. Малко неочаквано, но откритието не е направено от „Българския Индиана Джоунс“, дори не от археолог, а от бизнесмен. 

Става дума за бронзова пластина с размерите и формата на перце за китара, намерена  в землището на община Аврен от бизнесмена Младен Станев в градината му при засаждането на дърво. След почистването ѝ станало ясно каква е находката. 

„Бях потресен, когато я видях — каза пред БНР проф. Овчаров — Веднага разпознах държавния герб на България от времето на цар Иван Шишман с трите лъва! Трите лъва, които до този момент бяха известни само от западноевропейските гербовници и рисунката на един арабин, минал през Търново във втората половина на ХIV век“, заяви археологът.

Щампованото върху бронзовия медальон изображение е доста подобно на емблемата на националния футболен отбор на Англия, но е много по-старо (отборът е само на 150 години) 

Находката е вече изложена в Регионалния исторически музей във Варна. 

Различна версия за находката дават членовете на групата „Пишман историци и манипулатори“. Според тях висулката представлява хералдическа висулка за конска сбруя – horse harness pendant. Показани са и идентични на открития край Аврен конски медальони, и един от тях е с изображение на герба на принца на Уелс – три лъва в хералдическа поза „passant gardant“.

Висулка за конска амуниция като показаната от Овчаров се предлага и в сайта „Antique silver“, член на Британската асоциация на дилърите на антики (BADA), който предлага за продан редки предмети от древността. Датирана е от XIII – XIV век, от времето на английския крал Едуард. Според описанието, висулката с герба изобразява принадлежността на ездача към кралския двор с въпросния герб.

Показаният накит е открит в графство Бъркшър, на чиято територия се намира замъкът Уиндзор. В „Пишман историци и манипулатори“ изказват предположение, че английският конски медальон е попаднал в българските земи по време на Никополския кръстоносен поход от 1396 г., завършил трагично с битката срещу османците край Никопол.

Като един от водачите на този поход е споменаван Джон Холанд, дук на Ексетър, полубрат на английския крал Ричард II.