Опа! Министър нарече премиера „дебил”

Политика
12:57 - 22 Октомври 2020
4944
Опа! Министър нарече премиера „дебил”

Министърът на труда на Чехия Яна Малачова, вярвайки, че микрофонът е изключен, каза в края на интервю за чешката телевизия, че министър-председателят - милиардерът Андрей Бабиш, е създал „бардак“ в страната и го нарече „дебил“ и „идиот“, предава РИА Новости.

„Това е бардак, който този Бабиш направи. И сега трябва всички да го отнесем. Това е идиот, извинете, извинете“, каза Малачова, предаде „Фокус“.

По-късно това излезе отделно по телевизията и попадна в интернет.

През последните седмици лидерите на опозиционната партия критикуваха остро правителството и лично премиера за грешки в борбата срещу коронавируса.

Така до последния момент Бабиш отричаше необходимостта от носене на маски и не искаше да обявява извънредно положение, въпреки че не само опозицията, но и Министерството на здравеопазването и някои членове на кабинета го искаха. Много политици обвиняват премиера в хаотично вземане на решения - това дезорганизира населението и засяга отношението му към мерките, предприети от правителството, твърдят опозиционерите.

Според новия министър на здравеопазването Роман Притула, забавянето на въвеждането на строги карантинни мерки през август е довело до факта, че Чешката република стана един от лидерите в растежа на заболеваемостта на 100 хиляди души. Миналата седмица страната постави рекорд за дневен прираст - 11 105 случая, а на 18 октомври общият брой на заразените надхвърли 100 хиляди.

На този фон лидерът на опозиционната Гражданска демократическа партия Петър Фиала възнамерява да инициира вот на недоверие на правителството в парламента.

На челната снимка: Смелата министърка Яна Малачова