ОПААА: Преврат с руски знамена в Буркина Фасо

В Уагадугу беше почти спокойно в неделя след спорадични престрелки в столицата през целия ден в събота

Свят
20:22 - 02 Октомври 2022
2139
ОПААА: Преврат с руски знамена в Буркина Фасо

Самопровъзгласилият се военен лидер на Буркина Фасо капитан Ибрахим Траоре прие условната оставка, предложена от президента Пол-Анри Дамиба, за да избегне по-нататъшно насилие след преврата в петък, казаха религиозни и традиционни лидери в неделя, цитирани от "Ройтерс".

В армията се появиха разделения, като изглежда, че много войници търсят руска подкрепа, тъй като влиянието на бившата колониална сила Франция отслабва. Най-малко три отделни видеоклипа, разпространени онлайн в събота и неделя, показват войници от Буркина Фасо върху бронетранспортьори, развяващи руски знамена, докато множеството наоколо скандира "Русия!"

Екипът на Траоре призова хората да спрат атаките срещу френското посолство, след като офицер каза, че Франция е приютила Дамиба във военната си база в западноафриканската страна и че той планирал контраофанзива.

Френското външно министерство отрече базата да е била домакин на Дамиба след отстраняването му в петък. Дамиба също отрече да е бил в базата, заявявайки, че съобщенията са умишлена манипулация на общественото мнение. Местонахождението му остава неизвестно.

"Искаме да информираме населението, че ситуацията е под контрол и редът се възстановява", каза офицер от армията в изявление, излъчено по националната телевизия. Траоре, армейски капитан, стоеше до офицера и бе ограден от други въоръжени и маскирани войници.

В друго изявление се казва, че Траоре ще продължи да действа като президент до определянето на преходен цивилен или военен президент през следващите седмици.

В Уагадугу беше почти спокойно в неделя след спорадични престрелки в столицата през целия ден в събота между противоположни армейски фракции.

"Приканваме ви да продължите с вашите дейности и да се въздържате от всякакви актове на насилие и вандализъм... особено тези срещу френското посолство и френската военна база", каза офицерът, верен на Траоре, призовавайки хората да запазят спокойствие.