ОПААА: Това зад президента Радев Митрофанова ли е?

Защо руската посланичка чества омразното за империята Съединение?

Русия
11:06 - 07 Септември 2022
6670
ОПААА: Това зад президента Радев Митрофанова ли е?
Шармантна, възпълна дама с бял костюм, в която мнозина очевидци разпознаха посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, се появи по време на кулминацията на тържествата за Съединението в Пловдив във вторник вечерта. Тя стоеше сред почетните гости зад президента Румен Радев в доста символична поза.
 
Засега не е ясно кой е поканил руския дипломат на срещата. Русия обяви България за неприятелска държава, а София изгони десетки руски дипломати и служители на посолството.
 
Митрофанова провокира серия скандали в България, като неведнъж си позволи арогантно поведение. На 3 март тя сравни Освобождението на България с нахлуването в Украйна.
 
След оставката на кабинета на Кирил Петков Елеонора Митрофанова даде публични сигнали, че Москва очаква смяна на политиката към Русия. Присъствието й на празненствата по случай 6 септември обаче минава всякакви граници на приличието.
Според историческите извори, този акт не се харесва на европейските сили, тъй като с него се нарушава Берлинският договор.
Най-разгневена обаче се оказва Руската империя, която не подкрепя Съединението, тъй като то е било обявено без нейното знание и съгласие. Само четири дни след 6 септември военният министър на Княжество България и руски княз Михаил Кантакузин напуска министерството, заедно със своите военнослужещи - стъпка, целяща да остави родината беззащитна.

По това време руските офицери съставляват почти 60% от командния състав на войската, което означава, че България ще бъде уязвима при евентуален удар от външен противник. Точно там се опитва да удари Сърбия, която само е изкачвала удобен момент, за да се възползва от ситуацията.