Опълченците от „Опълченска“ отново се събраха на протест срещу сечта в района

Не искаме улицата да се превърне в магистрала, бунтуват се гражданите

Актуални новини
21:00 - 04 Септември 2024
1132
Опълченците от „Опълченска“ отново се събраха на протест срещу сечта в района

Граждани се събраха на пореден протест на ул. „Опълченска“ в София. По думите им това е „траурно шествие" заради отрязаните дървета в района. „Въпреки че загубихме битката за дърветата, се надяваме, да спечелим войната и тук да не се превърне в магистрала”, посочиха протестиращите. „Засрамете се”, скандираха още те. 

Шествието започва в 19:00 часа от кръстовището на ул. „Опълченска" с ул. „Пиротска", където гражданите блокираха движението. След това шествието тръгна към кръстовището с бул. „Тодор Александров", където също беше спряно движението. Финалната точка на протестиращите беше кръстовището с бул. „Александър Стамболийски", където движението също беше спряно за кратко. 

Недоволството на гражданите започна през още през юли, когато се събраха на протест под надслов „Да спасим дърветата“. Последваха множество протести, както и разговори с общинската администрация.

Въпреки това, по-рано днес започна премахването на дърветата по ул. „Опълченска“ заради ремонт на участъка. Проектът предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура. Реконструира се канализацията, изграждат се нови тръбни мрежи, канални и водопроводни клонове.

Ще бъде обновена електроразпределителната мрежа. Ще бъде направено и преустройство на тролейбусната контактно-кабелна мрежа, както и реконструкция на трамвайния релсов път при кръстовището на ул. „Опълченска“ и ул. "Пиротска“.

На 18 юли започна първият етап от цялостната реконструкция на ул. „Опълченска“ от кръстовището с бул. „Сливница“ до бул. „Тодор Александров“. Предвидено е целият ремонт да приключи до март 2025 година. В края на август започна вторият етап на ремонта, от бул. „Александър Стамболийски“ до бул. „Сливница“, заради което до 14 септември бе въведена временна организация на движение.

Днес на брифинг заместник-кметът на София Иван Василев съобщи, че след многобройни срещи с граждани са направили предложение да бъде добавен жив плет, който да раздели пътното платно от тротоарите на ул. „Опълченска".

На въпрос за премахването на дърветата, Василев отговори, че 39 дървета ще бъдат премахнати, но на тяхно място ще бъдат засадени 50 дървета по продължението на ул. „Опълченска" и 53 дървета в близост.

Освен изсичане на дървета втората фаза на ремонта наложи и промени в движението на тролеите по маршрутите 1, 5, 7 и 11. Те ще продължат до 14 септември включително, съобщиха от Центъра за градска мобилност. За този период се забранява и движението в участъка по ул. "Опълченска" между булевардите "Александър Стамболийски" и "Сливница". Дейностите по реконструкцията на ул. "Опълченска" ще засегнат и маршрутите на автобусни линии 60 и 74.