Опасна ли е за здравето на човека 5G технологията?

Огромно мнозинство хора са притеснени, че иновацията може да причини някои видове рак

Новини
18:17 - 15 Юли 2019
4479
Опасна ли е за здравето на човека 5G технологията?

Човечеството е на прага на въвеждането на 5G връзката. Това е технология, надграждаща 4G скоростта, която използваме в момента на мобилните ни устройства. 5G е петото поколение мобилна мрежа. Всъщност 5G, както и 4G/LTE преди това, е развитие в технологията, използвана от радиостанциите в продължение на повече от 100 години. 

5G мобилната мрежа вече беше пусната в някои градове в Обединеното кралство и е доведе до множество въпроси относно това дали новата технология представлява риск за здравето. И така, какви са опасенията и има ли доказателства, които да ги подкрепят? С какво е по-различна 5G технологията? Както и при предишните клетъчни технологии, 5G мрежите разчитат на радиовълни –  част от електромагнитния спектър – предавани между предавателна (базова) станция и нашия мобилен телефон. 

Ние непрестанно сме заобиколени от електромагнитно излъчване от различни източници – това са не само телевизионните и радиосигналите, но и различни електроуреди, включително мобилни телефони. Освен тях съществуват и естествени електромагнитни източници като слънчева светлина. 5G технологията използва вълни с по-висока честота, отколкото предишните мобилни мрежи, позволявайки на повече устройства да имат достъп до интернет едновременно и при по-бързи скорости. Тези вълни преминават по-кратки разстояния през градските пространства, така че 5G мрежите изискват повече предавателни станции, отколкото предишните технологии, чиито станции са разположени по-близо до нивото на земята. Какви са опасенията? 

Електромагнитните вълни, използвани от всички мобилни устройства, карат много хора да се притесняват относно рисковете, които крият за здравето. Сред опасенията са, че могат да причиняват някои видове рак. През 2014 г. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че "не са установени вредни последици за здравето, причинени от използването на мобилни телефони". Въпреки това СЗО, заедно с Международната агенция за изследване на рака (IARC), класифицира всички радиочестотни лъчи като "възможно канцерогенни", тъй като все още няма категорични доказателства, че те причиняват рак. Като пример в доклада е посочено, че те са също толкова опасни за здравето, колкото микровълновата фурна и използването на талк пудрата, а алкохолните напитки и преработеното месо са класифицирани дори с по-висок риск. 

От доклад на американското министерство на здравеопазването, публикуван през 2018 г., става ясно, че са били направени опити с мъжки плъхове, изложени на високи дози радиочестотно лъчение, които са развили тумор в сърцето. За целите на изследването плъховете са били изложени на радиация от мобилни телефони в продължение на девет часа на ден, всеки ден в продължение на две години. Според един от учените, участвал в проучването, радиовълните, използвани в проучването, не могат да се сравняват директно с "тези, които ни облъчват, когато използваме мобилен телефон", дори и за тези, които прекаляват с употребата му. 

"Въпреки че някои от изследванията предполагат статистическа възможност за повишен риск от рак за онези, които прекаляват с ползването на мобилни телефони, доказателствата за причинно-следствена връзка между рака и радиовълните не са достатъчно убедителни", споделя пред BBC ученият д-р Франк Де Вохт. 

Въпреки това има огромна група учени и лекари, които са писали до ЕС, призовавайки за спиране на 5G.  

Радиовълните, които се използват за клетъчни телефонни мрежи, не са йонизиращи, "което означава, че им липсва достатъчно енергия, за да разрушат структурата на ДНК и да причинят клетъчни увреждания", казва Дейвид Робърт Граймс, физик и изследовател. 

"Хората са разбираемо загрижени дали тези вълни могат да повишат риска от рак, но е от решаващо значение да се отбележи, че радиовълните са далеч по-малко вредни дори от ултравиолетовата видимата светлина, на която сме изложени всеки ден", казва д-р Граймс. "Няма конкретни доказателства, че мобилните телефони или безжичните мрежи са причинители на здравословни проблеми", казва той. 

5G технологията изисква много нови базови станции – това са антени, които предават и приемат сигнали от мобилни телефони. В тази връзка – поради необходимостта да има повече предаватели, най-важното е, че всеки от тях може да работи на по-ниски нива на мощност от предишната 4G технология, което означава, че нивото на облъчване от 5G антени ще бъде по-ниско. 

Част от 5G спектъра, позволен от международните указания, попада в микровълновата лента. Микровълните генерират топлина в обекти, през които преминават. Въпреки това, на нивата, използвани за 5G (и по-ранни мобилни технологии), топлинните ефекти не са вредни, казва проф. Родни Крофт, съветник на Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP). 

"Максималното радиочестотно ниво, на което някой да бъде изложен от 5G, е толкова малко, че досега не е наблюдавано повишаване на температурата." Правителството на Обединеното кралство твърди, че "макар и малко да се увеличи общата експозиция на радиовълните, когато се добави 5G към съществуващата мрежа, се очаква общата експозиция да остане ниска". 

Честотният обхват на въведените 5G сигнали е в рамките на нейонизиращата лента на електромагнитния спектър и е доста под тези, които се считат за вредни, пише Actualno.com.